Wizyta w piekarni

8 maja 2016

„Od rolnika do piekarza”

Przynieśliśmy chleb chrupiący pachnący polem,
wypieczony z pierwszej mąki białej
Wyrośnięty w starej dzieży
Niech smakuje wszystkim
I niech będzie zawsze świeży
Połamiemy go w kawałki posypiemy solą
Niech to będzie nasz opłatek
I zawita w każdym domu.
Niech przyniesie nam dostatek
Boży owoc pracy naszych dłoni

 Dnia 26,27 kwietnia dzieci z oddziałów przedszkolnych z O„d” i O„e” wybrały się na lekcję „JAK POWSTAJE CHLEB?”do Piekarni Gajda  w Radomiu. Dzieci miały możliwość poznać pracę piekarza, wyrabiały samodzielnie ciasto na bułeczki pszenne. Degustowały pyszne ciasteczka maślane i ciepły bochen chleba. Po minach dzieci  widać, że zajęcia były bardzo udane  a proces powstawania chleba na długo im utkwi w pamięci. W nagrodę  za wspaniałe zachowanie otrzymały książkę – „Historia powstawania chleba” autorstwa pana Gajdy – właściciela Piekarni Gajda  a także oczywiście chrupiące, świeże bułeczki wypiekane przez dzieci.

 Autor: A. Krawczyk, S. Kratke

 

Copyright © 2020

Skip to content