a

Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu zorganizował w piątek 22 marca swój doroczny Festiwal Zupy. Wydarzenie połączone zostało z Dniem Otwartym i przyciągnęło setki osób, w tym również uczniów z kl. 7c wraz z p. Renatą Jesionek i p. Ewą Rutkowską. Na wszystkich zainteresowanych ofertą szkoły czekało mnóstwo atrakcji. Już przy wejściu stał oryginalny wojskowy kocioł z tradycyjną grochówką, ale to był tylko początek. Na terenie całej szkoły odbywała się prezentacja zawodów związanych z hotelarstwem, turystyką oraz gastronomią i przemysłem spożywczym. Uczniowie mieli okazję na miejscu przekonać się, jakie kierunki są dostępne w „gastronomiku”, a także porozmawiać ze starszymi kolegami. Przez cały czas trwania wydarzenia chętni mogli spróbować przeróżnych potraw, nie tylko zup. Odbywały się pokazy cukiernicze, kulinarne oraz kelnerskie, a także analizy żywności. Dużą ciekawostką okazały się pokazy w pracowni turystycznej, między innymi „safety demo”, czyli instrukcja bezpieczeństwa w samolocie. Całość uzupełniały atrakcje, takie jak malowanie twarzy, modelowanie balonów, doradztwo zawodowe, a także gry i konkursy językowe, matematyczne, geograficzne, historyczne i sportowe. To był bardzo miło spędzony czas, uczniowie byli bardzo zadowoleni. W obie strony wybrali się oczywiście pieszo, dzięki czemu mogli podziwiać pierwsze oznaki budzącej się wiosny.

a

a

a

Copyright © 2020

Skip to content