Kiszenie kapusty. Pickling cabbage.
a
W czwartek 25.10.2024 r. uczniowie klasy 1a brali udział w warsztatach kulinarnych pt. „Witaminki dla chłopczyka i dziewczynki. Kiszenie kapusty”, czyli „Vitamins for a boy and a girl. Pickling cabbage”.
Celem zajęć było szerzenie zdrowego stylu życia, pokazanie techniki kiszenia kapusty, a także wprowadzania słownictwa z języka angielskiego na podstawie kursu Erasmus oraz innowacji pedagogicznej.
Uczniowie poznali właściwości witaminowe kapusty kiszonej, zapoznali się ze sprzętem potrzebnym do jej kiszenia, a także poznali nowe słownictwo w języku angielskim. Pan Michał opowiedział dzieciom o zwyczajach staropolskich, a także szatkował i ubijał z dziećmi kapustę. Pan dyrektor Jan Rychlicki oraz pani Dorotka Banaś ochoczo pomagali dzieciom w tarciu marchewki.
Pamiętajmy! „W zdrowym ciele zdrowy duch”- „A healthy mind in a healthy body”.
Dziękujemy Paniom kucharkom za udostępnienie nam stołówki szkolnej.
a
Organizatorzy:
Sylwia i Michał Kratke oraz Agnieszka Krawczyk
a
a
a